יום שישי, 28 באוגוסט 2009

עליית הנאצים לשלטון בגרמניה 1933

בשיעור זה, תערך סקירה בנושא הנסיבות שהביאו לעליית המפלגה הנאצית לשלטון בגרמניה בשנת 1933. המטרה של השיעור לענות על השאלה כיצד התאפשר להיטלר ולמפלגה הנאצית להשתלט על גרמניה וליישם את האידיאולוגיה הנאצית.

אדולף היטלר היה האיש שהקים את המפלגה הנאצית בגרמניה, הפך לראש ממשלתה והנשיא שלה, פתח במלחמת העולם השניה ויזם את הההשמדה הנוראית של יהודי אירופה. צריך לשאול, כיצד תפס היטלר את השלטון בגרמניה? ומה היו הנסיבות ההיסטוריות שאפשרו לו ליישם את האידיאולוגיה שלו? שאלות אלו חשובות משום שלכאורה, האידואלוגיה הנאצית לא הייתה אמורה להתקבל באהדה במדינה כמו גרמניה (שנחשבה בעיני עצמה ואחרים כמדינה נאורה ומפותחת).

היטלר היה חייל בצבא הגרמני במלחמת העולם הראשונה (1914-1918). תבוסתה של גרמניה במלחמה והשפלתה בהסכמי ורסאי (גרמניה חויבה לשלם פיצויים כבדים, שטחים נלחו ממנה וצבאה צומצם), השפיעו עליו ועל האידיאולוגיה שעיצב. היטלר האמין, שגרמניה לא הפסידה במלחמת העולם הראשונה, להפך היא נצחה בשדה הקרב, אך היהודים והקומוניסטים בגרמניה השפיעו על ממשלת גרמניה להיכנע. לאמיתו של דבר הצבא הגרמני נכנע משום שעמד לפני התמוטטות (אבדות רבות, מחסור בציוד ותחמושת). העובדות לא היו חשובות מבחינתו של היטלר, הוא קבע שהיהודים והקומוניסטים "תקעו סכין בלב האומה הגרמנית", הם אלו ששכנעו את הממשלה בגרמניה להכנע באופן משפיל ולכן הם בוגדים.

בשנת 1919 הצטרף היטלר ל"מפלגת הפועלים הגרמנית" שיותר מאוחר שינתה שמה למפלגה ה"נציונאל-סוציאליסטית" (הנאצית). היטלר הצליח לחזק את כוחה של מפלגתו בזכות נאומים חוצבי להבות, תוך ניצול רגשות התסכול של העם הגרמני, שנבעו מהמשבר הכלכלי הקשה.

בנובמבר 1923 ניסה היטלר לתפוס את השלטון בעזרת מהפכה אלימה (פוטש), ניסיון זה נכשל והיטלר נידון למאסר. בעת מאסרו כתב את ספרו "מין קמפף" (מאבקי) ובו הציג את עקרי תפיסתו הגזענית והאנטישמית.

היטלר השתחרר ממאסרו כעבור 9 חודשים (מאסרו קוצר באופן משמעותי), וחזר שוב לפעילות מפלגתית. בשלב זה החליט היטלר לשנות מדיניות: לנסות ולעלות לשלטון באורח דמוקרטי (בבחירות) ורק אח"כ להפוך לשליט יחיד בגרמניה. בבחירות 1924 מפלגתו לא זכתה בתמיכה מרובה. ראו תרשים של תוצאות הבחירות לרייסכטג הגרמני (הפרלמנט) מדצמבר 1924. נקודת המפנה היתה המשבר הכלכלי העולמי בשנת 1929. המשבר הכלכלי עירער את יציבותה הכלכלית והפוליטית של גרמניה. ערכו של המטבע הגרמני (המארק) ירד, מחירי המזון עלו, האבטלה גברה, והממשלה לא יכלה לסייע לאלפי הרעבים. ככל שהעמיק המשבר הכלכלי והפוליטי בגרמניה כך גברה התמיכה בהיטלר ובמפלגתו.

שאלה למחשבה: הסבירו מדוע גברה התמיכה בהיטלר דווקא בתקופת המשבר (פרט לסיבות הכלכליות)? האם תוכלו להצביע על מקרים דומים בהיסטוריה?

בבחירות 1933 זכה היטלר ב 41% מקולות הבוחרים (בזכות תעמולה מסיבית ומסע הפחדה של אנשיו) ומונה למשרת קנצלר (ראש ממשלה) גרמניה. לאחר בחירתו יזם היטלר חוקים שאפשרו לו לעקוף את בית הנבחרים (הרייכסטאג) ואת החוקה. בבחירות נובמבר 1933 זכה היטלר ביותר מ 90% מקולות הבוחרים. באוגוסט 1934, לאחר שאסר את מרבית מתנגדיו, וביטל את חוקיות המפגות האחרות, הפכה המפלגה הנצינאל סוציאליסטית (הנאצית) למפלגה היחידה. היטלר נטל לעצמו גם את תפקיד הנשיא ומפקד הצבא, ובית הנבחרים פוזר – היטלר השתלט על גרמניה והפך לשליט טוטליטרי .

האוייה ששררה בגרמניה בתקופת התחזקות המפלגה הנאצית ובזמן עלייתם לשלטון (1933) הייתה אוירת פחד וטרור. אנשי הס"א (הכוחות החמושים של המפלגה הנאצית) הסתובבו ברחובות, עצרו והיכו אנשים שנחשדו כאוייבי המשטר הנאצי (יהודים, קומוניסטים וגרמנים שנישאו ליהודים או יהודיות).

היטלר קיבל את השלטון באופן דמוקרטי והפך את גרמניה למדינה דיקטטורית. האם מצב כזה אפשרי במדינה דמוקרטית כמו ארה"ב או ישראל?

מהם הבלמים המונעים ממפלגות אנטי-דמוקרטיות להשתלט על מדינה באמצעים דמוקרטיים? על השאלות הללו תדרשו לענות בדף העבודה, בשלב זה רשמו לעצמכם את התשובה בראשי פרקים בלבד.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה